• The Koshi No Shinobu Blended Whisky 0,7 L 43%

196.79
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
EAN 4520971500034

Zamówienie telefoniczne: 603080503

Zostaw telefon

The Koshi-No Shinobu Blended Whisky Mizunara Oak Finish  

Zaw. Alk. : 43%

Pojemność: 700ml

Pochodzenie: Japonia


Japońska destylarnia Shinobu to dzieło mistrza Kena Usami, który zdecydował się rozpocząć destylację w zakładzie w 2017 roku. Przez niedługi czas obecności na rynku, japońska marka zdołała wejść do „top" trójki najpopularniejszych azjatyckich trunków na świecie, zajmując miejsce zaraz obok Nikka i Suntory. W ofercie marki znajdziemy zarówno single malty, jak i mieszanki whisky słodowej i zbożowej. Klimat Kraju Kwitnącej Wiśni pozwala wytworzyć whisky niemal identyczne, co szkockie pozycje. Wypusty Shinobu przypominają whisky z regionu Speyside, który znany jest z delikatnie owocowych i kremowychalkoholi.

Japońska whisky powstaje niemal identycznie, co szkocka. Nie ma w tym nic dziwnego - azjatyccy gorzelnicy zdobywali swoje umiejętności w Europie. Pure malt od Shinobu wytwarzany jest ze złocistego ziarna jęczmienia, które jest kolejno suszone, moczone, mielone i zacierane. Później dochodzi do fermentacji, podczas której uwalnia się alkohol, a następnie do destylacji, czyli oczyszczenia cieczy z niepożądanych substancji za pomocą miedzianych alembików. W końcu trunek ląduje w wyjątkowych dębowych beczkach z dębu Mizunara. To jeden z najrzadszych gatunków dębu na świecie. Historia dębu Mizunara jest mocno zakorzeniona w historii samej Japonii. Rodzime drzewo stało się ratunkiem dla producentów beczek po II wojnie światowej, kiedy kraj został odcięty od reszty świata, a import klasycznych beczek z europejskiego dębu został wstrzymany. Obecnie drewno z dębu Mizunara jest ciężkie do zdobycia i dosyć drogie. Japoński rząd ogranicza również wycinkę drzew w wieku poniżej 80 lat, co znacznie ogranicza dostęp do surowca. Whisky, która dojrzewa w beczkach z tego wyjątkowego drzewa, nabiera atrakcyjnych nut kokosa, drzewa sandałowego i kadzideł.

Whisky jest produkowana w mieście Niigata. Niigata to duże miasto u ujścia rzeki Shinano i jedno z największych miast portowych w Japonii.

Słowo „shinobu" w języku japońskim oznacza "wyrozumiałość".

Edycja to połączenie 50% whisky słodowej i 50% whisky zbożowej, najpierw dojrzewa w beczkach po sherry i po burbonie, a następnie kończy w japońskim dębie Mizunara.

Zapach: Cytrynowy twaróg i maślana słodycz zbożowa, z miętową białą czekoladą i aromatycznym drewnem.

Smak: Świeży, oleisty słód z nutami pomarańczy i sherry wraz z kremowym kokosem.

Finisz: Trwałe nuty czekolady i kremowej wanilii.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Warunkowy dostęp do sklepu

Czy masz powyżej 18 lat?